0
Εθελοντές
0
Μέλη
0
Ώρες κοπής στο laser
0
Καφέδες

Το Athens Makerspace αποτελεί το πρώτο Μakerspace, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα στην Αθήνα.

Το όραμα μας, παίρνει μορφή το 2014. Ένα μόνο skype call ανάμεσα στους ιδρυτές μας ήταν αρκετό για να ξεκινήσει με ενθουσιασμό η έρευνα γύρω από τα συνεργατικά εργαστήρια, που από το 2006 πολλαπλασιαζόντουσαν ραγδαία παγκοσμίως. Αμέσως, ήταν προφανές πως η πρωτεύουσα της Ελλάδας είχε έλλειψη από ένα λειτουργικό makerspace που να απευθύνεται σε όλους. Τα ιδρυτικά μας μέλη με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις και να γνωρίσουν καλύτερα την κοινότητα και τις ανάγκες των makers διεθνώς, επισκέφτηκαν πάνω από τριάντα διαφορετικά Μakerspaces σε Αμερική, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Ισραήλ. Η κάθε εμπειρία που απέκτησαν θα συντελέσει μετέπειτα στο Athens Makerspace όπως έχει εξελιχθεί σήμερα.

Το Athens Makerspace ιδρύεται το Μάρτιο του 2016 σε έναν χώρο 86 τ.μ. στη Καισαριανή, κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Το μέρος το οποίο θα αποτελέσει πηγή δημιουργίας και κατασκευαστικής έμπνευσης, για ένα δίκτυο από makers, παίρνει μορφή.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 το Athens Makerspace ξεκίνησε τα πρώτα του workshops. Σκοπός τους, η έμφαση στην εκπαίδευση, η χρήση μηχανημάτων, η απόκτηση προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και η ενίσχυση της δημιουργικότητας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Επίσης υλοποιούμε εργαστήρια δωρεάν στους πολίτες της Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία». Φυσικά δεν χάνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε εκθέσεις και συνέδρια, με στόχο να γνωρίσουμε νέους makers.

Από το 2016 και μετά η κοινότητα των makers, που φιλοξενούμε όλο και μεγαλώνει. Πλέον η διαχειριστική μας ομάδα περιλαμβάνει πάνω από 20 εθελοντές! Κινούμαστε με γνώμονα να πραγματοποιήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και αλληλεγγύης που θα υπενθυμίζει τα οφέλη της δημιουργικής έκφρασης, του πειραματισμού και της παραγωγικής διαδικασίας. Αν είσαι maker ή θα ήθελες να γίνεις, εντάξου μαζί μας στη φιλοσοφία του DIY (Do It Yourself) and DIT (Do It Together)! Στόχος μας είναι να παρέχουμε σε κάθε άνθρωπο πρόσβαση σε εργαλεία, μηχανήματα και γνώσεις για να υλοποιήσει τις ιδέες του!

Ανυπομονούμε να σε γνωρίσουμε!

Το Athens Makerspace αποτελεί έναν ενεργό κόμβο στον παγκόσμιο ιστό των makerspaces. Η ιδέα των makerspaces πρωτοπαίρνει πνοή από το ΜΙΤ Media Lab. Tο διεπιστημονικό ερευνητικό εργαστήριο που εισήγαγε την ιδέα των Fab Labs, και την ραγδαία ανάπτυξη των hackerspaces στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1990. Τα makerspaces είναι το “πνευματικό παιδί” αυτών. Δηλαδή, ένας πολυχώρος με πλήθος εργαστηρίων εξοπλισμένα με εργαλεία, μηχανήματα και τεχνολογίες τόσο σύγχρονες, όσο και παραδοσιακές. Παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στο ευρύ κοινό, έναντι μιας συνδρομής, και προωθεί την Do-It-Yourself και Do-it-Together νοοτροπία. Επικεντρώνεται σε δραστηριότητες που αφορούν κυρίως κατασκευές φυσικών αντικειμένων, καθώς επίσης διεξάγονται ποικίλα εκπαιδευτικά ‘hands-on’ workshops και μαθήματα με στόχο την εμπειρική γνώση.

Σήμερα, η έννοια του makerspace γίνεται ραγδαία δημοφιλής, καθώς αποτελεί αρωγός και προσφέρει το συνδετικό κρίκο της αξιοποίησης της ψηφιακής γνώσης και της εμπειρικής γνώσης. Κανένα makerspace δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Όλα έχουν το ξεχωριστό τους χαρακτήρα, διότι καθοδηγούνται από την ίδια τη κοινότητα που τα αξιοποιεί.

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, η πρώτη και δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση επέτρεψε τις διεργασίες σε σειρά παραγωγής και συνέβαλε στην απεριόριστη προσφορά πανομοιότυπων και ολοένα πιο προηγμένων αγαθών, η παραγωγή των οποίων απαιτούσε την απασχόληση εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Στην αρχή του 21ου αιώνα ξεκινά η Νέα Βιομηχανική Επανάσταση. Βασίζεται στην περιορισμένη παραγωγή και σε πρωτότυπα αντικείμενα. Το δημιουργικό αυτό κίνημα τροφοδοτείται από μια πολιτιστική μεταβολή, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους να μοιράζονται τα σχέδια, γνώσεις, ιδέες κλπ. τόσο διαδικτυακά, όσο και σε κοινότητες όπως το Athens Makerspace. Οι φραγμοί εισόδου στην αγορά, που ήταν τοποθετημένοι με αυστηρά κριτήρια από την εποχή της προηγούμενης Επανάστασης, αρχίζουν να φθίνουν χάρης τη πρόσβαση στην πληροφορία και τα εργαλεία που επίσης μπορούν να παραμετροποιηθούν. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης εξειδικευμένου, χαμηλού κόστους εξοπλισμού από τον καθένα από εμάς. Αυτή η νέα κατάσταση δεν απαιτεί μεγάλες γραμμές παραγωγής ή εργοστάσια με αυστηρά τυποποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες. Αρκεί απλώς κανείς να επισκεφτεί κάποιον από τους συλλογικούς και παραγωγικούς χώρους εργασίας σαν το δικό μας, όπου μπορούν να αναμειχθούν, να συνδυαστούν και να διαδοθούν οι ιδέες, οι γνώσεις και εμπειρίες. Την τελευταία δεκαετία, με αφορμή την ανάπτυξη των τεχνολογιών της ψηφιακής κατασκευής, έχει δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα που προωθεί την δημιουργικότητα ως μέσω εκπαίδευσης, αναψυχής, αυτονομίας και προσφοράς. Συνδέεται άμεσα με την νέα βιομηχανική επανάσταση και αποκαλείται “Maker Movement”.

Η αυξανόμενη DIY ιδεολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα στερεότυπα της αγοράς και να αμφισβητήσουν τους κανόνες του καπιταλιστικού υπερκαταναλωτισμού. Στον 21ο αιώνα, το design είναι συνεργατικό και διεπιστημονικό. Πλέον, το DIY έχει εξελιχθεί στη συλλογική έννοια του DIT (Do-it-together, «φτιάξ’ το με άλλους»). Η συνεργασία με άλλους προϋποθέτει αλληλεπίδραση, ανταλλαγή, τριβή και διασκέδαση. Το να διασκεδάζεις όμως είναι κάτι σοβαρό, διότι η διαδραστική εκπαίδευση απαιτεί ένθερμη αφοσίωση.

Στο Athens Makerspace στοχεύουμε μέσα από το φυσικό μας χώρο, να παρέχουμε ανοιχτή πρόσβαση σε μια σειρά από εξοπλισμό, εργαλεία και workshops. Απευθηνόμαστε σε ανθρώπους που ασχολούνται ήδη ή επιθυμούν να ασχοληθούν με παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής ( π.χ ξυλουργική) αλλά και με την σύγχρονη και ανερχόμενη τεχνολογία (όπως 3D εκτύπωση). Ενθαρρύνουμε την συνεργασία και την δικτύωση μέσα σε μία ενεργή κοινότητα από makers. Όμως ταυτόχρονα χειροκροτούμε την μοναδικότητα και την προσωπική δημιουργία.

Πρεσβεύουμε τη φιλοσοφία του DIY (Do It Yourself) και του DIT (Do It Together)!

Το όραμά μας είναι μια κοινωνία γεμάτη από ανθρώπους που εκτός από το να καταναλώνουν μπορούν επίσης να δημιουργούν κατασκευάζοντας με τα χέρια τους και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνουν απλά και σύγχρονα εργαλεία.

Επιπλέον σε συνεργασία και με δημόσιους φορείς, ΜΚΟ και κοινωνικά ιδρύματα, στοχεύουμε σε ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο σε ευπαθή τμήματα της κοινωνίας όπως είναι οι άνεργοι και οι πρόσφυγες, όπως με το Project ReMakers. Προσπαθούμε να προσφέρουμε όλα τα εφόδια για να καλλιεργήσει κανείς τις δεξιότητες του, προσωπικές ή επαγγελματικές, δημιουργώντας παράλληλα μια κοινότητα από makers.

Η ομάδα του Athens Makerspace φροντίζει για τη διατήρηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Φιλοδοξούμε, στο μέλλον, να μεταφερθούμε σε έναν νέο χώρο, με στόχο την αύξηση των εργαστηρίων και των μηχανημάτων μας, αλλά φυσικά και την διευκόλυνση και καλύτερη χρήση του χώρου από τα μέλη μας.

Στοχεύουμε στην αύξηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας, διευρύνοντας την έννοια του making και δημιουργώντας περισσότερες ενδιαφέρουσες επιλογές για περισσότερα άτομα!

MAKER

AMATEUR

Hobbyists
Students
Tech Enthusiasts
Geek Parents
Creative Spirits

MASTER

PROFESSIONAL

Experts
Educators
Technicians
Freelancers
Artists

MARKET

RESEARCH & DEVELOPMENT

Prototyping
Entrepreneurs
Start Ups

ΩΡΑΡΙΟ

Τρι – Σαβ: 10:00 – 21:00

Κυρ – Δευ: Κλειστά

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
  • info@athensmakerspace.com
  • Ανδρέα Δημητρίου 59, Καισαριανή
  • 211 4077438
0
Μάθετε τα τελευταία νέα μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για τη καλύτερη εμπειρία σας